sobota 26. května 2018

RECENZE: Patrick Ness - Volání netvora

Název: Volání netvora. Příběh života
Název v originále: A Monster Calls
Autor: Patrick Ness
Série: -
Nakladatelství: Slovart
Rok vydání: 2016
Počet stran: 214

Román Volání netvora vyvolal ve velmi nedávné minulosti doslova pozdvižení. Všichni, kdo ho četli, z něj byli jak u vytržení, chválili jej a dělali si fotky, které vystavovali všude možně po internetu. I film se dočkal kladného hodnocení. Tuhle knihu nebylo prostě možné minout. Akorát já jsem asi zaspala dobu a zase se ke knize dostala pozdě. Sice asi částečně schválně, ale už teď vím, že to byla chyba tento román pomíjet. Ano, i já jsem podlehla Volání netvora.

Kniha vypráví o třináctiletém Connorovi, kterému maminka umírá na rakovinu. Zároveň se  chlapec vyrovnává s dalšími nelehkými záležitostmi svého života - rodiče jsou rozvedení, otce skoro nevídá, ve škole ho šikanují a s babičkou, která se o něj stará, si Connor vůbec nerozumí. Jednoho večera  ale Connor začne slýchat cizí hlas volající jeho jméno. A od toho večera ho začíná navštěvovat netvor, který na sebe vzal podobu tisu. Netvor postupně vypráví chlapci tři příběhy. A chlapec mu pak na oplátku musí říct ten čtvrtý, svůj. Zvládne to?



To by bylo k ději a teď k mému hodnocení. Panebože, to je tak strašně neskutečná kniha! Opravdu nechápu, že jsem se k ní dostala až teď. Je fakt, že to bylo nejspíš kvůli tomu, že se masově oblíbeným knihám vyhýbám a až po čase zvažuju, jestli se do nich pustím. Nerada chodím do knih s přehnaně vysokými očekáváními, protože dost často bývám zklamaná. Ale musím říct hned na rovinu, že v případě Volání netvora byly veškeré obavy zcela zbytečné. Ano, jméno této knihy je skloňováno na všech frontách, všichni na ni pějí samé chvály a nešetří se superlativy. A popravdě řečeno - je to zasloužené.

V knize se naprosto úžasně prolínají dva světy. Jednak je to realita, kdy sledujeme Connora a jeho nelehkou životní situaci, kdy se vyrovnává s tím, že jeho maminka umírá a že ho ve škole šikanují. Tato drsná, depresivní (skoro až syrově zobrazená) realita se mísí se snovým světem, v němž se Connor s větší či menší pravidelností setkává s netvorem, který mu vyprávěním příběhů pomáhá vypořádat se s událostmi, kterými si chlapec prochází. Ta hranice, kde je ještě naše realita a kde začíná ten snový svět, je velmi tenká, křehká a dost nezřetelná. Ale i tak se ji autorovi podařilo naprosto skvostně zachytit. To prolínání je skoro až takové mystické. Vyznačuje se to poněkud pochmurnou, ponurou atmosférou, která je dost hutná a velmi silně působí na čtenářovy emoce.

Fascinuje mne, jak autor dokázal využít celkem malého prostoru a v tak krátkém textu sepsat tak silný příběh a ještě ho protknout tak silnými emocemi, které na vás útočí ze všech stran. Příběh je to neutěšený, smutný a rozhodně vás nenechá v klidu. O to víc, když tušíte, jak to asi skončí, a nemůžete s tím vůbec nic udělat. Volání netvora mne neskutečně zasáhlo a už teď vím, že se k tomuto dílu budu ještě několikrát vracet.

Kniha je navíc doplněna naprosto úchvatnými ilustracemi Jima Kaye, které celý příběh naprosto úžasně a velmi trefně doplňují. Ilustrace jsou dost temné - už jen ta absence barev napovídá, že příběh není veselý. Ale právě to propojení textu s těmito úžasnými černobílými kresbami posouvají ten čtenářský zážitek na úplně novou úroveň. Já jsem z toho naprosto nadšená.

Volání netvora vám samozřejmě strašně moc doporučuju. Jednoznačně dávám 100 %. Je to zatím jedna z nejlepších knih, co jsem letos doposud přečetla.

Žádné komentáře:

Okomentovat